Dakkapellen

Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen via een onbelast systeem.

De uitdaging

Een dakkapel is er over het algemeen niet op berekend om te belasten. Wij plaatsen zonnepanelen altijd onbelast op een dakkapel.

Gemiddeld is er ongeveer 50 kilo per vierkante meter aan ballast nodig om de zonnepanelen stormvast te kunnen plaatsen.

Een dakkapel waarop 5 panelen verticaal geplaatst zouden worden in een hoek van 10 graden zou al gauw een ballast gewicht van 400 kilo nodig hebben. Door het gewicht zal de dakkapel na een aantal jaren doorzakken. Hierdoor blijft er na een regenbui water in het centrum van de dakkapel staan en kan er mosgroei op de dakbedekking gaan ontstaan. Door de mosgroei kan de weekmaker aan de dakbedekkking onttrokken worden en sneller gaan uitdrogen. Dit kan uiteindelijk tot lekkage leiden. Daarnaast vervalt ook de garantie van de dakkapel bij een dergelijke belasting.

Onze aanpak (bitumen)

Bij een bitumen dakkapel (platdak) maken wij gebruik van PV-ankers met een omtrek van 30 centimeter. Deze PV-ankers hebben een RVS kern met een bitumen ontmanteling waarbij uit het midden een M10 tapeinde uitsteekt. Hierop komt de onderconstructie te hangen.

Deze bitumen PV-ankers kunnen direct op het dak geföhnd worden zonder dat er schroeven noodzakelijk zijn die door de dakbedekking geschroefd moeten worden. De PV-ankers kunnen een duw- en trekkracht van 250 kilo aan.

Voor 5 panelen in verticale opstelling maken wij gebruik van 8 PV-ankers met een totaal gewicht aan ballast van 16 kilo in plaats van 400 kilo. Dit heeft dus een enorme gewichtsbesparing van 384 kilo tot gevolg.

Onze aanpak (EPDM en PVC)

Bij EPDM en PVC dakkapellen maken wij gebruik van een ander type PV-anker. Deze PV-ankers hebben een ronde hardplastic schaal waar ruimte is om 4 schroeven doorheen te schroeven. Deze schroeven komen in de dakkapel terecht. Wanneer de PV-ankers vastgeschroefd zijn in de dakkapel, dan komt daar een ronde manchet van EPDM of PVC omheen afhankelijk van het type dakbedekking. Het manchet wordt met een primer of lijmsoort aan de bestaande dakbedekking van de dakkapel gevulkaniseerd.

Wanneer de PV-ankers op de dakkapel zijn geföhnd, dan kunnen de basisprofielen erop worden bevestigd met tussenklemmen. Daar bovenop komen de zonnepanelen in verticale opstelling in een hoek van 10 graden.

Het gehele systeem heeft minder dan 25 kilo per vierkante meter aan ballast nodig. Het is volledig veilig en het beschadigt uw dakkapel niet.

Wij adviseren alleen om de dakkapel van zonnepanelen te voorzien wanneer er niet genoeg dakoppervlakte is om zonnepanelen op te plaatsen. Een bijkomend voordeel is dat de zon niet direct op de dakkapel terechtkomt, waardoor het minder warm wordt in de kamer waar de dakkapel zich bevindt.