Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag!

0850606889

Of vraag binnen 2 minuten een vrijblijvende schouwing bij u op locatie aan.

arrow image Ja, vraag schouwing aan

Hoe werken zonnepanelen? In simpele taal uitgelegd

Zonnepanelen zijn nog steeds aan een grote opmars bezig en worden steeds populairder. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk?

Wanneer u overweegt om te investeren in zonnepanelen, is het logisch dat u geïnteresseerd bent in de werking. In dit artikel leest u allereerst waaruit zonnepanelen bestaan. Vervolgens leggen we uit hoe die installatie zorgt voor de opwekking van elektriciteit.

In eenvoudige taal leggen we in dit artikel uit hoe zonnepanelen werken.

De essentie achter de werking van zonnepanelen

Iedere producent maakt zonnepanelen volgens haar eigen methode, maar in essentie hebben alle panelen dezelfde werking. Het draait uiteraard om de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit die u in uw woning kunt gebruiken.

Ter illustratie, de zonnepanelen van Zonnekeus bestaan uit zes verschillende lagen:

  1. Een aluminium frame
  2. Structuurglas
  3. Uv-bestendige folie voor vochtblokkering
  4. Zonnecellen
  5. Een tweede laag uv-bestendige folie voor vochtblokkering
  6. Structuurglas

De kern van zonnecellen wordt dus aan de voor en achterkant ingesloten door folie en structuurglas. Op deze manier worden de cellen beschermd. En dat is belangrijk, want juist die zonnecellen zijn essentieel voor goed werkende zonnepanelen.

Het geheel van zonnecellen en de beschermende lagen wordt omgeven door een aluminium frame. Dat zorgt voor nog meer stevigheid en houdt de panelen op de juiste plaats, zodat ze maximaal zonlicht opvangen voor een optimaal rendement.

Hoe werkt de opwekking van energie door zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen zit hem dus in die zonnecellen. Zonlicht valt op het zonnepaneel en de daarin liggende zonnecellen.

Elke zonnecel creëert door middel van iets dat het fotovoltaïsch effect wordt genoemd, een bepaalde spanning. Een zonnepaneel werkt met een grote hoeveelheid van deze cellen die in serie met elkaar verbonden zijn. Samen gebruiken die zonnecellen de invallende zonne-energie om spanning voor het paneel op te wekken.

De zonnepanelen zetten deze spanning – via verbinding van de pluspool met de minpool van het paneel – om in gelijkstroom.

Daarmee is de invallende zonne-energie echter nog niet omgezet in bruikbare elektriciteit. Daarvoor moet de gelijkstroom eerst worden omgezet in wisselstroom.

Hoe werkt de doorstroom van zonnepaneel naar stopcontact?

Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante stroomrichting, geleverd door een spanningsbron. In dit geval zijn dat dus de zonnecellen. Deze gelijkstroom moet eerst nog worden omgezet naar wisselspanning om in het huishouden gebruikt te kunnen worden. Dat heeft ermee te maken dat wisselspanning makkelijker is aan te passen aan de spanning die nodig is om een bepaald apparaat te laten functioneren.

Hiervoor zorgt de omvormer, die daarmee ook een belangrijk onderdeel is van de werking van een zonnesysteem.

Na de omzetting door de omvormer komt de wisselstroom bij u uit het stopcontact. U kunt er vervolgens koffie mee zetten, de woonkamer sfeervol verlichten of al die andere dingen waar we elke dag opnieuw elektriciteit voor gebruiken.

De werking van zonnepanelen als de zon even niet schijnt

Wist u dat zonnepanelen ook gewoon werken wanneer het bewolkt is? Er valt dan immers nog steeds zonlicht op de zonnecellen, dus de opwekking van energie gaat gewoon door.

Hoe efficiënt dat gebeurt, is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen. Hoogstaande panelen wekken echter ook met een lage lichtintensiteit gewoon energie op. Het gebruikte glas speelt hierin een grote rol. Minder reflecterend glas is bijvoorbeeld beter in staat om zoveel mogelijk van de invallende zonne-energie in zich op te nemen. Dergelijke panelen zullen dus het hoogste rendement halen, ook bij minder invallend zonlicht.

Daarnaast kan de werking van zonnepanelen nog verder efficiënt worden gemaakt door accu’s aan te sluiten. Hierin kan op zonnige dagen het overschot aan energie worden opgeslagen. Die energie kan dan weer worden gebruikt op momenten dat het systeem minder energie levert, zoals ’s nachts of in de donkere wintermaanden.

Later alles nog eens rustig nalezen?

Onze brochure bevat alle informatie over glas-op-glas panelen, het hoogste rendement en alle andere voordelen. Zo kunt u het op een later moment nog eens rustig teruglezen, of bijvoorbeeld delen met uw partner.

Download gratis onze brochure
Niet gevonden wat u zocht?

Wij helpen u graag verder!

9,6
Wilt u liever direct iemand spreken?

085 06 06 889

Misschien vindt u dit ook interessant?

Dit zijn de meest gelezen artikelen uit onze kennisbank. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken in de kennisbank.

Klanten beoordelen ons met een 9,6

Onze persoonlijke aanpak en advies zorgt ervoor dat klanten enorm tevreden zijn met onze service. We leggen als duidelijk en rustig uit en willen niet dat u een keuze maakt zonder hier eerst goed over nagedacht te hebben.

9,6

4 oktober

Heel proffesioneel en netjes gewerkt. Top!

Ruim binnen 1 dag 13 panelen geplaatst. Zeer tevreden.

Ouderkerk aan den IJssel

Geverifieerde klant

18 september

Snel service geheel volgens afspraak.

Na telefonisch contact gehad te hebben is van bezoek op locatie tot monteren en werkend op leveren alles volgens afspraak [...]

Papendrecht

Geverifieerde klant

15 september

Efficiënt, strak georganiseerd, snel en vriendelijk.

Heel goed bedrijf, snelle en deskundige service.

Haarlem

Geverifieerde klant