Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag!

0850606889

Of vraag binnen 2 minuten een vrijblijvende schouwing bij u op locatie aan.

arrow image Ja, vraag schouwing aan

Opbrengst zonnepanelen berekenen? Dit leveren uw panelen jaarlijks op!

Eén van de belangrijkste afwegingen voor de meeste mensen bij de aanschaf van zonnepanelen, is de opbrengst die ze kunnen verwachten. Bent u benieuwd welke opbrengst zonnepanelen voor u kunnen realiseren? In dit artikel leest u waar deze opbrengst door bepaald wordt en hoe u dus een idee kunt krijgen van de jaarlijkse opbrengst van uw zonnepanelen.

Bij Zonnekeus hebben we jaren ervaring in het persoonlijk adviseren van mensen over hun ideale zonnesysteem. Dat doen we met een heldere offerte, die duidelijkheid geeft over de investering. Daarnaast maken we een rendementsplan, zodat er ook direct duidelijkheid is over het te verwachten rendement. Wilt u na het lezen van dit artikel dus nog meer inzicht krijgen in de te verwachten opbrengst van uw zonnepanelen? Plan dan vandaag nog uw vrijblijvende adviesgesprek in.

Opbrengst zonnepanelen berekenen? Op deze pagina leggen we uit waar de opbrengst van uw panelen van afhangt.

Hoe wordt de opbrengst van zonnepanelen berekend?

De opbrengst van zonnepanelen wordt allereerst uitgedrukt in de hoeveelheid stroom (kWh) die in een jaar tijd wordt opgewekt door de panelen.

Weet u hoeveel energie een zonnepaneel van een bepaald merk en type op kan wekken? Dan kunt u uitrekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om uw energieverbruik te dekken.

Over het vermogen van zonnepanelen

Bij zonnepanelen wordt er een verschil gemaakt tussen wattpiek (wp) en kilowattuur (kWh).

Wattpiek drukt het vermogen van het zonnepaneel uit, bijvoorbeeld 325wp onder de Standaard Test Condities (STC). De STC-waarde houdt in dat het zonnepaneel getest is onder de onderstaande waarden:

  1. Een zonnecel temperatuur van 25 graden Celsius
  2. 1000 w/m2 aan lichtinstraling van de zon
  3. Onder een luchtdruk van Air Mass 1,5

Zo berekent u de opbrengst van de zonnepanelen

Ter illustratie gaan we uit van zonnepanelen van 325wp. Dit houdt in dat dit type zonnepaneel in een uur tijd 0,325 kWh opwekt onder de STC-condities.

Omdat de ideale condities niet vaak voorkomen, passen we hierover een correctiefactor toe. Ook dan gaat het echter nog altijd om een indicatie. In de praktijk zullen we een dergelijke berekening dan ook niet toepassen voor een zonnepanelen installatie zonder vooraf een technische opname te doen.

Doorgaans wordt gerekend met een correctiefactor van 0,90. Dat komt dan dus neer op een vermogen van 325wp x 0,90 = 292,5 kWh.

Als we uitgaan van 10 zonnepanelen van 325wp per zonnepaneel is dat 3250wp onder de STC-waarden. Uitgaande van de correctiefactor van 0,90 brengt dat dus 2925 kWh per jaar op.

Hoeveel opbrengst zonnepanelen daadwerkelijk produceren, zal afwijken

Houd er rekening mee dat de zonnepanelen bijna nooit hun volledige vermogen kunnen leveren. De reële opbrengst wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de hellingshoek, het aantal zonuren per jaar, weersomstandigheden en of de zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn. Ook is het van invloed of er is gewerkt met de juiste omvormer, onderconstructies en bekabeling.

Ook is het goed om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen op warme dagen gemiddeld lager zal liggen. En zo zijn er nog meer factoren die een belangrijke rol spelen in de reële opbrengsten. Juist daarom doen we bij Zonnekeus altijd een schouwing vooraf om te kunnen bepalen wat de best mogelijke zonnepanelen installatie is voor uw situatie.

Alleen dan kunnen we u namelijk verzekeren van de zonnepanelen met de hoogste opbrengst, voor een zo hoog mogelijk rendement op uw investering.

Hoe zit het met de financiële opbrengst van zonnepanelen?

Natuurlijk bent u ook benieuwd naar de financiële opbrengt van uw zonnepanelen. Naast het vermogen is deze opbrengst van nog meer factoren afhankelijk.

Zo speelt de terugverdientijd een belangrijke rol. Het gaat hierbij om het aantal jaren dat nodig is om de aanschaf van de panelen terug te verdienen via de maandelijkse besparing op uw energierekening.

Nog belangrijker is echter de levensduur van de zonnepanelen, en de termijn waarover ze rendement opleveren. Juist daarom werken we bij Zonnekeus uitsluitend met de hoogste kwaliteit glas-glas zonnepanelen, met een unieke lange product- en rendementgarantie.

Deze panelen zullen u nog jaren nadat ze zichzelf hebben terugverdiend, een mooie opbrengst blijven leveren. Het totale rendement op uw investering loopt daardoor veel hoger op dan bij goedkopere glas-op-folie panelen. Deze panelen hebben weliswaar een kortere terugverdientijd, maar ook een (flink) kortere levensduur. En de grootste opbrengst van zonnepanelen zit nu juist in de jaren ná de terugverdientijd.

Wilt u graag een gedetailleerd inzicht wat zonnepanelen u kunnen opbrengen? Neem dan vandaag nog contact op voor uw advies en rendementsplan op maat. Hierin houden we rekening met alle factoren die van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen in uw specifieke situatie.

Bij Zonnekeus weet u dus altijd precies waar u aan toe bent, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor de zonnepanelen die echt bij u passen.


Later alles nog eens rustig nalezen?

Onze brochure bevat alle informatie over glas-op-glas panelen, het hoogste rendement en alle andere voordelen. Zo kunt u het op een later moment nog eens rustig teruglezen, of bijvoorbeeld delen met uw partner.

Download gratis onze brochure
Niet gevonden wat u zocht?

Wij helpen u graag verder!

9,6
Wilt u liever direct iemand spreken?

085 06 06 889

Misschien vindt u dit ook interessant?

Dit zijn de meest gelezen artikelen uit onze kennisbank. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken in de kennisbank.

Klanten beoordelen ons met een 9,6

Onze persoonlijke aanpak en advies zorgt ervoor dat klanten enorm tevreden zijn met onze service. We leggen als duidelijk en rustig uit en willen niet dat u een keuze maakt zonder hier eerst goed over nagedacht te hebben.

9,6

5 januari

Top bedrijf

Prima service, goede uitleg en advies tijdens schouwing. Snelle en overzichtelijke offerte. Erg vriendelijke en kundige monteurs. Harde werkers! Helpen je [...]

Heinenoord

Geverifieerde klant

21 december

Geweldige installatie

Mijn ervaring bij Zonnekeus is zeer positief. Dit vanaf het verkoop/advies tot aan de installatie en oplevering. Bij de verkoop ben ik [...]

Delft

Geverifieerde klant

20 december

redelijk tot goed

Installatie in de meterkast ging perfect, het plaatsen van de panelen ging redelijk tot goed. In 1e instantie lagen de [...]

Abbenbroek

Geverifieerde klant