Heeft u nog vragen?

Wij helpen u graag!

0850606889

Of vraag binnen 2 minuten een vrijblijvende schouwing bij u op locatie aan.

arrow image Ja, vraag schouwing aan

Zonnepanelen in de winter: opbrengst en onderhoud bij sneeuw

Veel mensen lopen met de vraag of zonnepanelen in de winter extra onderhoud nodig hebben. En hoe zit het eigenlijk met de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

De dagen zijn korter, de zon schijnt minder fel. Wat betekent dit voor de panelen op uw dak? Hieronder leest u alles wat u moet weten over de opbrengst en het onderhoud van uw zonnepanelen in de winterse maanden.

Opbrengst van zonnepanelen in de winter

Natuurlijk is het zo dat zonnepanelen in de winter minder energie opwekken dan tijdens zonovergoten dagen in de zomer. Immers, het is de intensiteit van het invallende zonlicht dat ervoor zorgt dat elektriciteit wordt opgewekt.

Meer hierover kunt u lezen in ons kennisbankartikel over hoe zonnepanelen werken.

Dat wil echter niet zeggen dat zonnepanelen in de winter helemaal geen vermogen leveren. Ook als de dagen korter en donkerder zijn, valt er nog steeds zonlicht op de panelen. En dus zullen ze ook dan energie voor u blijven opwekken.

In de zomer zult u gemiddeld genomen meer elektriciteit opwekken dan u nodig heeft, terwijl de zonnepanelen in de winter juist wat minder opleveren. Door het overschot aan energie tijdens de zomer terug te leveren aan het energienet, zult u over het gehele jaar toch een mooi rendement op uw zonnepanelen ontvangen.

Bij het opstellen van een persoonlijk rendementsplan voor uw situatie, houden we daarom altijd rekening met de gemiddelde opwekking over het gehele jaar.

Zonnepanelen en sneeuwval

Het komt de laatste jaren minder vaak voor dan vroeger, maar natuurlijk kunnen uw zonnepanelen in de winter nog altijd te maken krijgen met sneeuwval.

Zolang de panelen bedekt liggen met sneeuw, zullen ze geen energie opwekken. Het zonlicht bereikt immers de zonnecellen niet. Het kan dan verleidelijk zijn om de sneeuw van de panelen te verwijderen.

Toch raden wij aan om de sneeuw niet handmatig van de zonnepanelen te verwijderen, maar te wachten tot sneeuw en ijs vanzelf weer van de panelen smelten. Op die manier voorkomt u dat de panelen beschadigd raken en profiteert u straks – als de lente aanbreekt en de zon weer vol begint te schijnen – van optimaal functionerende zonnepanelen die de voorjaarszon omzetten in een maximaal rendement.

Krab in ieder geval nooit de ijslaag van de panelen weg en giet ook geen warm water over de panelen in een poging om het ijs te laten smelten. Hiermee kunt u de panelen beschadigen.

Het verlies aan rendement door sneeuwval op zonnepanelen is in Nederland minimaal. Het is dus beter om dit voor lief te nemen wanneer het voorkomt, zeker omdat de zonkracht toch al minder hoog is dan in warmere periodes.

Zo zorgen wij voor een optimaal rendement van zonnepanelen, ook in de winter

Natuurlijk doen wij er bij Zonnekeus alles aan om ervoor te zorgen dat zonnepanelen in de winter ook een optimaal rendement leveren.

Alle zonnesysteem installaties zijn bij ons maatwerk. Dat wil zeggen dat we altijd eerst bij u langskomen voor een schouwing op locatie. Aan de hand daarvan bepalen we hoe de ideale installatie van de panelen er in uw geval uitziet. Op die manier profiteert u altijd – zon of regen, zomer of winter – van een optimaal rendement uit de beschikbare zon.

Daarnaast monteren we de panelen altijd in een hellingshoek van ten minste 5 graden, zodat sneeuw en andere belemmeringen er sneller vanaf worden gespoeld.

Later alles nog eens rustig nalezen?

Onze brochure bevat alle informatie over glas-op-glas panelen, het hoogste rendement en alle andere voordelen. Zo kunt u het op een later moment nog eens rustig teruglezen, of bijvoorbeeld delen met uw partner.

Download gratis onze brochure
Niet gevonden wat u zocht?

Wij helpen u graag verder!

9,6
Wilt u liever direct iemand spreken?

085 06 06 889

Misschien vindt u dit ook interessant?

Dit zijn de meest gelezen artikelen uit onze kennisbank. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken in de kennisbank.

Klanten beoordelen ons met een 9,6

Onze persoonlijke aanpak en advies zorgt ervoor dat klanten enorm tevreden zijn met onze service. We leggen als duidelijk en rustig uit en willen niet dat u een keuze maakt zonder hier eerst goed over nagedacht te hebben.

9,6

18 september

Snel service geheel volgens afspraak.

Na telefonisch contact gehad te hebben is van bezoek op locatie tot monteren en werkend op leveren alles volgens afspraak [...]

Papendrecht

Geverifieerde klant

15 september

Efficiënt, strak georganiseerd, snel en vriendelijk.

Heel goed bedrijf, snelle en deskundige service.

Haarlem

Geverifieerde klant

14 september

Super snel en dik te vrede

Snelle en vriendelijke service en altijd bereikbaar.

Cappelle aan den Ijssel

Geverifieerde klant