Platte daken

Wij hebben veel ervaring met het plaatsen van zonnepanelen op platte daken.

Bij elke installatie wordt er gekeken welke opstelling de meest ideale opstelling is. Vandaar dat we gebruik maken van de volgende type onderconstructies: 

  • 10 graden portrait opstelling (Zuid of Oost-West opstelling)
  • 13 graden landscape opstelling (Zuid of Oost-West opstelling)
  • 10 graden landscape opstelling (Zuid of Oost-West opstelling)
  • Zonneschans (Duo – Triple – Quattro)

Montage met ballast en ballast vrije montage 

Bij het plaatsen van zonnepanelen op platte daken houden wij er rekening mee dat het systeem zo licht en stormvast mogelijk op het dak geplaatst kan worden. Het is van belang om een zo licht mogelijke constructie te plaatsten, omdat veel platte daken tegenwoordig geïsoleerd zijn. Het gewicht van de zonnepanelen en de ballast die onder de zonnepanelen terecht komt, kan ervoor zorgen dat door de jaren heen de isolatie zal gaan inzakken. Na een regenbui kan het water dan niet goed afgevoerd worden. Hierdoor zal het water op het dak ervoor zorgen dat er mosgroei kan gaan ontstaan. Door de mosgroei kunnen de weekmakers onttrokken worden aan het bitumen- of pvc dak en gaan scheuren. 

Soms is het niet mogelijk om het dak te belasten met ballast en zonnepanelen. Dan is een veelvoorkomende oplossing om het onbelast te gaan plaatsen.

Onze aanpak (bitumen)

Bij een bitumen dakkapel (platdak) maken wij gebruik van PV-ankers met een omtrek van 30 centimeter. Deze PV-ankers hebben een RVS kern met een bitumen ontmanteling waarbij uit het midden een M10 tapeinde uitsteekt. Hierop komt de onderconstructie te hangen.

Deze bitumen PV-ankers kunnen direct op het dak geföhnd worden zonder dat er schroeven noodzakelijk zijn die door de dakbedekking geschroefd moeten worden. De PV-ankers kunnen een duw- en trekkracht van 250 kilo aan.

Voor 5 panelen in verticale opstelling maken wij gebruik van 8 PV-ankers met een totaal gewicht aan ballast van 16 kilo in plaats van 400 kilo. Dit heeft dus een enorme gewichtsbesparing van 384 kilo tot gevolg.

Onze aanpak (EPDM en PVC)

Bij EPDM en PVC dakkapellen maken wij gebruik van een ander type PV-anker. Deze PV-ankers hebben een ronde hardplastic schaal waar ruimte is om 4 schroeven doorheen te schroeven. Deze schroeven komen in de dakkapel terecht. Wanneer de PV-ankers vastgeschroefd zijn in de dakkapel, dan komt daar een ronde manchet van EPDM of PVC omheen afhankelijk van het type dakbedekking. Het manchet wordt met een primer of lijmsoort aan de bestaande dakbedekking van de dakkapel gevulkaniseerd.

Wanneer de PV-ankers op de dakkapel zijn geföhnd, dan kunnen de basisprofielen erop worden bevestigd met tussenklemmen. Daar bovenop komen de zonnepanelen in verticale opstelling in een hoek van 10 graden.

Het gehele systeem heeft minder dan 25 kilo per vierkante meter aan ballast nodig. Het is volledig veilig en het beschadigt uw dakkapel niet.