Alblasserdam

22 Zonnepanelen

Installatie van 22 LG-325 watt full-black mono zonnepanelen op een geschroefd pannendak gedekt met een keramisch lei-pan.
Het betreft hier een oost-west opstelling, aan elke zijde van het dak bevindt zich 11 stuks aan zonnepanelen. Als omvormer hebben wij een Solaredge SE5K geinstalleerd, onder de panelen zijn P370 optimizers geplaatst voor optimalisatie van veiligheid en rendement. 
Gezien de veiligheid van onze installateurs en de gevoelige dakpannen is deze installatie uitgevoerd met een knik-arm hoogwerker.

Kabeldoorvoer

De kabeldoorvoer in het dak is middels een damp open en damp dichte tape waterdicht afgewerkt, dit heeft een minimale levensduur van 20 jaar, dit in tegenstelling tot kit dat vaak gebruikt wordt door installateurs dat maar een levensduur heeft van ca. 5 jaar. 

Onderconstructie geschroefde dakpan

Bij dit soort dakconstructies komt er iets meer kijken bij het installeren dan bij een traditioneel dak, waar de dakpannen vaak los op het dak zijn geplaatst. 
Bij dit soort daken is het van belang om kierstand en puntbelasting van de dakpan te voorkomen.
Om kierstand en uiteindelijke lekkages te voorkomen hebben wij daarom alle dakpannen ter plaatse van de dak-haken ingeslepen, zo sluiten de dakpannen netjes op elkaar aan en is er geen kierstand en dus ook geen lekkage. 
Om puntbelasting te voorkomen hebben wij de dak-haken op het onderliggende dakbeschot vastgeschroefd met als voordeel dat de dak-haak als het ware een aantal mm boven de dakpan zweeft en dus niet op de dakpan kan drukken, gezien de kwetsbaarheid van deze dakpan voorkomt dit het breken/scheuren en eventuele lekkages.