Veelgestelde Vragen

Over zonnepanelen installaties valt veel te vragen en te vertellen. Hier vindt u het antwoord op de meest voorkomende vragen. Zit het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs.

Algemene vragen

Hoe wordt het beste zonnesysteem aangeboden?

Wij kunnen op afstand met zonnepanelen software uw dak bekijken. Deze software is zo precies dat we op een centimeter nauwkeurig kunnen intekenen en een accurate schatting kunnen maken van hoeveel panelen er op uw dak passen. Ook berekenen wij het verwachte rendement en wat de terugverdientijd zal zijn bij dit systeem. Maar hier blijft het niet bij. Want in alle gevallen komen wij bij de klant langs op locatie om het dak, de meterkast en de plek waar de omvormer komt te bekijken. Dit is belangrijk, omdat we dan exact weten hoe de zonnepanelen maar ook de bekabeling en de omvormer geplaatst kunnen worden zonder dat wij en u achteraf voor verrassingen komen te staan. Tijdens deze schouwing kunt u alle vragen stellen en wordt u geadviseerd wat voor uw dak de beste optie is. 
 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om dit te kunnen beoordelen, zullen onze adviseurs u onder andere de volgende vragen stellen:
Is het huis waar de zonne-installatie op komt uw eigendom?
Maakt het huis deel uit van een beschermd stads- of dorpsgezicht?

Als uw woning deel uit maakt van een beschermd stads- of dorpszicht, dan dient er een vergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. Ook hierin kunnen we u begeleiden.
Verder zullen onze adviseurs kijken naar de stabiliteit van de dakconstructie en of het dak wel geschikt is om zonnepanelen op te leggen. Als het dak namelijk beschaduwd wordt door bepaalde objecten, dan is het niet altijd verstandig om hier zonnepanelen op te leggen. De investering weegt dan niet op tegen de opbrengsten.

Wat voor installateurs kan Ik verwachten?

Wij werken met opgeleide installateurs die in het bezit zijn van een certificaat van de installatiebranche InstallQ. Dit certificaat toont aan dat onze installateurs gediplomeerd en vakbekwaam zijn om zonne-installaties aan te leggen. Onze installateurs kunnen dit aantonen middels een verkregen pasje. Vraag gerust naar dit pasje als onze installateurs uw zonnepanelen komen installeren.
Daarnaast zijn onze installateurs VCA-VOL gecertificeerd. Dit is nodig om het werk veilig uit te kunnen voeren. Onze installateurs werken namelijk op hoogte en met gelijkstroom.
Onze installateurs zijn communicatief vaardig gebleken en voeren de installatie altijd in overleg met u uit. Zo houden ze u op de hoogte en zullen ze alles stap voor stap uitleggen. Daardoor krijgt u de kans en tijd om nog bepaalde dingen aan te geven voordat de panelen eenmaal op uw dak liggen.
Ook zijn onze monteurs netjes en schoon. Zo zullen ze alles in en buiten uw huis achterlaten zoals ze het hebben aangetroffen. 

Welke veiligheidsmaatregelen worden in acht genomen?

Veilig werken is een belangrijk aspect in ons werkproces. Onze installateurs werken op hoogte en hebben te maken met gelijk- en wisselstroom, wat vele gevaren met zich mee kan brengen.
Als installatiebureau hebben wij maatregelen genomen om alle gevaren te minimaliseren of te elimineren. Zo hebben wij voor alle type daken speciale valbeveiligingen die de veiligheid van onze installateurs moeten waarborgen. Panelen omhoog tillen via de trap is bij ons alleen toegestaan als niets anders mogelijk is. Anders wordt dit netjes met de traplift of steigerlift gedaan. Dit is beter voor onze installateurs, maar ook voor de zonnepanelen. Zo kunnen ze geen micro-scheuren oplopen.
Tijdens installatie zullen de installateurs ook aan uw veiligheid en die van anderen denken. Zo zullen zij bijvoorbeeld het gebied waar eventueel iets naar beneden kan vallen netjes afzetten met lint. 

Is het montagemateriaal van goede kwaliteit?

Zonnekeus biedt als een van weinige installateurs 10 jaar installatie garantie, hierbij is het leveren van goede montagemateriaal van essentieel belang voor de langdurige belasting van weersinvloeden en het gewicht van de zonnepanelen.
Bij alle keuzes die wij als Zonnekeus hebben gemaakt, hebben we gekeken naar de kwaliteit, prijs en levensduur van het materiaal. Wij gaan uit van een minimale levensduur van 25 jaar, maar ons streven ligt hoger, daarom kiezen wij uit hoogwaardig materiaal waar de concurrent vaak op bezuinigd.
Voor schuine daken maken wij gebruik van het Nederlandse merk ESDEC ClickFit Fusion
Voor niet al te grote platte daken maken wij gebruik van ESDEC FlaxFix Fusion en voor grotere platte daken maken wij gebruik van het Nederlandse merk Solarstell.
Voor in-dak systemen maken wij gebruik van het Duitse merk Renusol.
Voor zonneschansen die wij niet zelf fabriceren maken wij gebruik van het Nederlandse Van der Valk Solar Systems

Hoe lang duurt de oplevering van de installatie?

Dit hangt van de installatie af. Wat is de moeilijkheidsgraad, wat zijn de aantal panelen e.d. De meeste installaties voeren wij binnen een werkdag uit.

Wat gebeurt er bij gereedheid van de installatie?

Nadat de installatie gereed is en de omvormer in werking is gesteld, zal de hoofdinstallateur een visuele en technische inspectie uitvoeren. Met een warmtebeeldcamera controleert hij alle zonnepanelen op functioneren en op onzichtbare schades (micro scheuren in de cel!!). Vindt hij iets dan wordt de desbetreffende paneel door ons vervangen voor een ander exemplaar. Daarnaast wordt er met een digitale multimeter een meting verricht om er zeker van te zijn dat alle zonnepanelen bijdragen aan het systeem. Zo weten we dat alle panelen zijn aangesloten en opleveren. 
Nadat het systeem is nagelopen wordt het aan u opgeleverd en krijgt u uitleg over de werking van de zonnepanelen, de omvormer en de monitoringsapp. 

Financieel

Welke subsidies zijn er voor Mij als ondernemer?

Er zijn diverse subsidies voor de aanschaf van duurzame apparaten zoals een zonnepanelen installatie.  Elke subsidie heeft een eigen doel en aanvraagprocedure.  De subsidies: 
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) ter stimulering van investering in duurzame en energiezuinige apparaten. Deze subsidie heeft als doel de vermindering van CO2 uitstoot en de besparing van energie. 
Energie Investeringsaftrek (EIA) ter stimulering van energiezuinige investeringen. Het doel van deze subsidie is een energiebesparing en daarmee een vermindering van CO2 uitstoot. 
Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) ter bevordering van hernieuwbare energie door bedrijven. Het doel van deze subsidie is om bedrijven te helpen om zich te behoeden voor de stijgende energieprijzen.
De aanvraagprocedure van deze subsidies vergt veel moeite en tijd. Tijd die u liever in uw onderneming investeert. Vandaar dat wij uw subsidieaanvraag volledig laten verzorgen door een partner die daarin is gespecialiseerd. Tegen een gereduceerd tarief wordt u de rompslomp van de procedure bespaard en maakt u kans om subsidie te ontvangen.   

Kan ik de BTW voor mijn installatie terugkrijgen?

Ja, dat kan. Zonnekeus verzorgt als service de BTW-teruggaaf voor u. Zo wordt u ontlast en krijgt u ook de BTW over de installatie aanschaf terugbetaald.

Kan ik de zonnepanelen installatie met een lening financieren?

Ja met een speciaal ontwikkelde groene lening kunt u een zonnepanelen installatie financieren en profiteren van schone en goedkope energie.  De zonne-energie lening is zo ontwikkeld dat u gemakkelijk de aflossing en rente terugverdient, zodat de zonnepanelen installatie ruim binnen de looptijd uw eigendom wordt. 
Wilt u meer weten over uw financieringsmogelijkheden? Neem contact op met ons, zo brengen wij u in contact met de verzekeringsadviseurs met wie wij samenwerken.  

Kwaliteit & Garantie

Wat houdt prestatie beheer in?

Zonnekeus kiest voor Zonnegarant als onafhankelijk partij die op afstand de prestaties van uw zonne-installatie analyseert, Zonnegarant kan op afstand problemen signaleren en hier actie op ondernemen om u te helpen. Zo bent u verzekert dat uw installatie op en top het maximale rendement zal behalen.

Wat houdt onderhoud in?

Uw zonnepanelen installatie heeft een jaarlijkse onderhoud beurt nodig op goed te kunnen functioneren. Ook voor het behoud van de garantietermijnen bij de fabrikanten is goed onderhoud van belang. 
Voor meer informatie over wat het onderhoud exact inhoud en wat er precies aan onderhoud gepleegd dient te worden kunt u ons onderhoudspagina raadplegen of contact met een van onze adviseurs opnemen. 

Wat is een jaarlijkse inspectie ?

Elk jaar voeren wij, op basis van het optioneel af te sluiten onderhoudscontract, een inspectie uit. 
Deze inspectie bestaat o.a. uit: 
Een visuele inspectie van zonnepanelen, kabels, bevestigingen en andere materialen om breuken, corrosie, het losraken van kabels en de verschuiving van zonnepanelen e.d.
Tijdens de inspectie wordt het gehele systeem van zonnepaneel tot aan de meterkast gecontroleerd.
Bij constatering van gebreken worden deze meegenomen in onderhoud en opgelost. Zo blijft uw systeem op en top. 

Waarom een onderhoudscontract afsluiten?

Onderhoud vergroot het levensduur van uw PV-systeem.
Ook stellen Zonne-energie fabrikanten in hun algemene voorwaarden vast dat de zonnepanelen onder bepaalde condities geïnstalleerd en onderhouden dienen te worden, dit is van belang mocht het gebruik van de garantietermijnen nodig zijn bij een defect van de zonnepanelen of b.v. omvormer. Om aan deze condities als consument te kunnen voldoen is goed onderhoud van groot belang. Wij als installateur weten precies wat en hoe het systeem onderhouden moet worden om de garantietermijnen bij de fabrikanten te waarborgen. 

Welke voordelen bieden glas-glas zonnepanelen?

Voordelen van glas-glas zonnepanelen: 
Hoger rendement dan bij glas-folie zonnepanelen 
Beter bestand tegen weersinvloeden zoals bijvoorbeeld hagel
Kan niet in brand vliegen

Wat gebeurt er onder extreme weersomstandigheden?
Glas-folie zonnepanelen hebben een hoge weerstand tegen weersinvloeden. Wilt u een zonnepaneel dat ook uitstekend bestand is tegen extreme weersomstandigheden? Dan doet u er goed aan om voor een glas-glas zonnepaneel te kiezen.
 
Glas-glas zonnepanelen zijn uitstekend bestand tegen extreme weersomstandigheden. Waar de zonnecellen van standaard zonnepanelen beschadigd kunnen raken door hagelinslag, blijven de zonnecellen in een glas-glas paneel intact en blijven ze optimaal functioneren.
 
Wat voor invloed hebben micro cracks?
Allereerst, bij glas-glas zonnepanelen is de kans op micro cracks nihil. Micro cracks zijn kleine barstjes in een zonnepaneel die niet waarneembaar zijn door het blote oog. Deze micro cracks kunnen ontstaan tijdens transport en installatie of onder extreme weersomstandigheden door bijvoorbeeld hagelinslag. Micro cracks in conventionele zonnepanelen kunnen leiden tot defecten en daardoor het rendement nadelig beïnvloeden.

Hoeveel garantie krijg Ik?

De garantie verschilt per product en fabrikant. Voor de specifieke garantietermijnen kunt u terecht bij onze FAQ vragen of kunt u ons per email of telefoon contacteren.

Welke kwaliteit kan ik verwachten?

Zonnekeus werkt met vakopgeleide installateurs die hun ervaring hebben opgebouwd in de zonne-installatie branche, wij werken alleen met zonnepanelen die het Duitse TÜV-keurmerk dragen.

Optimizers

Wat doet een power optimizer?

Er zijn twee factoren die de hoogte van het rendement van uw zonnepanelen installatie bepalen. De eerste factor is de ligging van uw zonnepanelen. De tweede factor zijn de weersomstandigheden. Obstakels als bomen, schoorstenen en bewolking zorgen voor schaduw op uw dak waardoor uw zonnepanelen minder zullen presteren. Toch kunt u alsnog het maximale uit uw zonnepanelen halen. Dit kan door een zogenoemde power optimizer onder elke paneel te laten plaatsen. De optimizers zorgen ervoor dat er constant gewerkt wordt met het optimale vermogenspunt (Maximum Power Point). Daarnaast verkleint een optimizer de kans op ongelukken, bijvoorbeeld bij brand, blikseminslag of kortsluiting. Zowel SolarEdge als SMA hebben een eigen optimizer die naadloos bij hun eigen omvormers passen. U kunt er dus zeker van zijn dat deze goed zullen werken.

Hoeveel garantie krijg Ik? (SolarEdge power optimizers)

Standaard krijgt u van de fabrikant 25 jaar garantie op de SolarEdge power optimizer.
 

Batterijomvormers

Hoe slim is een batterij omvormer?

De batterij omvormer download automatisch de benodigde updates. Dit is van belang voor de omvormers en de besturing  van de PV-installatie. Op deze wijze speelt de batterijomvormer in op de in de toekomst veranderde eisen van het elektriciteitsnetwerk. 

Wat doet een batterijomvormer?

Wanneer uw zonne-energie in de vorm van elektriciteit is opgeslagen in een batterij opslag, kunt u er van profiteren wanneer en hoe u maar wilt. U hoeft er niet eens bij stil te staan. Uw zonnepanelen installatie doet namelijk zelf haar werk. Om dit te realiseren is er nog wel één laatste handeling nodig. De elektriciteit die opgeslagen wordt in de batterijopslag is gelijkstroom (DC). Dit betekent dus dat deze stroom (nog) niet geschikt is voor gebruik. Maar met een batterij omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom (AC) van 230 volt op uw elektriciteitsnet. Daarna is uw stroom klaar voor gebruik

Batterij opslag

Wat doet een batterijopslag?

De zonnepanelen in combinatie met de omvormer genereren de maximaal haalbare hoeveelheid aan zonne-energie. Deze elektriciteit gebruikt u waarschijnlijk niet altijd meteen. Het kan ook zijn dat u zelfs een overschot heeft. Het is dan ook meer dan logisch dat u zich misschien afvraagt wat u hiermee aan moet? Er zijn twee opties.

Wat is de verwachte levensduur van een batterijopslag systeem ?

En batterijopslag heeft een levensverwachting van minstens 10 jaar.

Terugleveren aan het elektriciteitsnet (on-grid) 1

De eerste optie is het overschot aan elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet op grond van de zogenoemde salderingsregeling. U bent dan ‘on-grid’ zoals dat wordt genoemd, oftewel u zit op het elektriciteitsnet. In feite verkoopt u elektriciteit aan uw energieleverancier en koopt u het op een later moment, als u meer elektriciteit nodig heeft, terug tegen hetzelfde tarief. Dit heet ‘salderen’. Dit is heel eenvoudig te regelen en kost u geen cent extra. Het nadeel is echter dat u afhankelijk bent van uw energieleverancier. Daarnaast eindigt de salderingsregeling op 1 januari 2023 en het is onduidelijk of er een nieuwe regeling komt die deze regeling opvolgt.

Opslaan in eigen batterijopslag 2

U kunt er ook voor kiezen om ‘off-grid’ te gaan (van het elektriciteitsnet af). Daarvoor heeft u een batterijopslag nodig. De batterijopslag slaat direct alle elektriciteit op, klaar voor gebruik op elk moment door uw huishouden of organisatie. Hierdoor bent u volledig zelfvoorzienend wat elektriciteit betreft en daardoor onafhankelijk van energieleveranciers.

Omvormers

Welke soorten omvormers zijn er?

Er zijn twee soorten omvormers. Een omvormer die op meerdere zonnepanelen wordt aangesloten en een micro-omvormer waarvan er een op elk zonnepaneel wordt aangesloten.

Wat voor rendement kan Ik van de SolarEdge omvormer verwachten?

 De SolarEdge omvormer produceert een indrukwekkend rendement van 99%. En het heeft ook nog eens 33 tot 50% minder verliezen dan de gemiddeld omvormer.

Hoe kan de SolarEdge omvormer het rendement optimaliseren?

De SolarEdge omvormer wordt in combinatie met optimizers geïnstalleerd. Dit systeem zorgt bij schaduwvorming en bij complexe dak structuren voor een maximale opbrengst.

Hoeveel garantie krijg Ik? (SolarEdge omvormer)

Standaard krijgt u van de fabrikant 12 jaar garantie op de SolarEdge omvormer. Deze garantie kunt u uitbreiden naar maximaal 20 jaar. 

Hoeveel garantie krijg Ik? (Enphase Energy micro-omvormer)

Op de Enphase Energy micro-omvormer krijgt u standaard 20 jaar garantie.

Hoeveel garantie krijg Ik? (algemeen)

Hoeveel garantie u krijgt verschilt per type omvormer en hangt af van de garantievoorwaarden die opgesteld zijn door de fabrikant. Eén van die voorwaarden is dat u uw zonnepanelen installatie onderhoudt, bijvoorbeeld op basis van ons optioneel af te sluiten onderhoudscontract.
Enphase Energy micro-omvormer: Standaard 20 jaar garantie.
Sunny Tripower: Standaard 5 jaar garantie. Uit te breiden naar maximaal 20 jaar.
SolarEdge omvormer: Standaard 12 jaar garantie. Uit te breiden naar maximaal 20 jaar.

Energiebeersystemen

Wat doet een energiebeheersysteem?

In het energiebeheersysteem wordt de werking van elk onderdeel van uw installatie aangestuurd en uw elektriciteitsverbruik geoptimaliseerd.

Hoe veilig is het?

De internetverbinding is SSL-versleuteld, waardoor het net zo veilig is als online bankieren.

Wat kan Ik met het energiebeheersysteem?

Het energiebeheersysteem geeft u inzicht in uw zonne-energie rendement en uw verbruik. U heeft continu overzicht op de prestaties van uw zonnepanelen installatie en op het gebruik van elektriciteit, en u krijgt prognoses en tips om energie te besparen. 

Wat levert het Mij op?

Dankzij de informatie die u ontvangt van het energiebeheersysteem heeft u continu controle op uw zonnepanelen installatie en kunt u op elk moment beslissen om aanpassingen aan te brengen. Zo kunt u bijvoorbeeld een zonnepaneel toevoegen om tegemoet te komen aan een verhoogd verbruik, of kunt u juist beslissen om uw verbruik aan te passen.

Hoe wordt de installatie uitgevoerd

Zonne-installatie stap 1

Voordat er geïnstalleerd gaat worden bespreekt onze hoofdinstallateur het installatieproces. Op deze manier weet u wat u kunt verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan

Zonne-installatie stap 2

Zonnekeus voert de installaties uit conform de richtlijnen van Qbis.nl, daarnaast worden onze installateurs consequent op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen en krijgen ze producttrainingen, op deze wijze zorgen wij ervoor dat de installatie altijd op een correcte wijze uitgevoerd wordt. 

Zonne-installatie stap 3

Na de installatie word de werkomgeving netjes achtergelaten en het overtollige verpakkingsmateriaal weer meegenomen.

Zonne-installatie stap 4

Na de installatie neemt de hoofdinstallateur de installatie met u door en krijgt u uitleg over de werking van uw zonne-installatie.

Zonne-installatie stap 5

De laatste stap is een inspectie van de installatie.

Zonnepanelen

Wat doet een zonnepaneel?

De opwekking van elektriciteit met zonlicht begint bij de zonnepanelen op uw dak. Een zonnepaneel (ook wel PV-paneel genoemd) bestaat uit vele zonnecellen die met elkaar in serie verbonden zijn. Elke zonnecel creëert een bepaalde spanning met het zonlicht dat deze opvangt. Samen creëren de zonnecellen de spanning voor het paneel en door verbinding van de pluspool met de minpool op het paneel, ontstaat een elektrisch circuit waardoor gelijkstroom (DC) loopt.

Hoeveel garantie krijg Ik?

Dat verschilt per type zonnepaneel.
Sonnenstromfabrik mono kristallijn glas-glas zonnepaneel: 30 jaar garantie op het product en 30 jaar lineaire garantie op het rendement.
LG mono kristallijn glas-glas zonnepaneel: 25 jaar garantie op het product en 25 jaar lineaire garantie op het rendement.
Trina Solar mono kristallijn glas-glas zonnepaneel: 10 jaar garantie op het product en 25 jaar lineaire garantie op het rendement.

Wat zijn de voordelen van Sonnenstromfabrik mono kristallijn glas-glas zonnepanelen?

Gegarandeerd gemiddeld 5% meer rendement per jaar
Enorm goed bestand tegen weersinvloeden, waaronder hagel
Voortreffelijke brandveiligheid
Gegarandeerd constante prestaties
30 jaar garantie op het zonnepaneel
30 jaar lineaire garantie op het rendement

Wat zijn de voordelen van LG mono zonnepanelen?

LG Electronics is de garantiegever van deze zonnepanelen.
LG NeON® 2 Black heeft een verbeterde vermogensgarantie. De jaarlijkse degradatie is gedaald van -0,5 %/jr naar -0,33 %/jr.

Betere prestatie op zonnige dagen
LG NeON® 2 Black presteert nu nog beter op zonnige dagen dankzij de verbeterde temperatuurcoëfficiënt.

Dubbelzijdige celstructuur
De cel in de LG NeON® 2 Black kan zowel aan
de voor- als achterkant vermogen genereren. Het invallend licht reflecteert van de achterkant van het paneel en wordt opnieuw opgenomen waardoor het extra vermogen genereert.

Wat zijn de voordelen van Trina Solar mono kristallijn glas-glas zonnepanelen?

Dit zijn de voordelen van glas-glas zonnepanelen:
Enorm goed bestand tegen weersinvloeden, waaronder hagel
Voortreffelijke brandveiligheid
Gegarandeerd constante prestaties
10 jaar garantie op het zonnepaneel
25 jaar lineaire garantie op het rendement